Books not bombs!

Fundacja Folkowisko w swoich  działaniach stara się nie zapominać także o tych, których spotkaliśmy na granicy i którzy znaleźli już bezpieczne schronienie w Polsce. Lęk i niepewności wyryte na twarzach tych, których okrucieństwo wojny zmusiło do opuszczenia ojczyzny, pozostawiły ślad także w naszych sercach. Mamy świadomość, jak ciężko odnaleźć się w obcym miejscu, w nowej szkole, często bez znajomości języka polskiego, za to z bagażem wojennych doświadczeń. Wierzymy też w uzdrawiającą moc literatury – magicznych światów, pozwalających na oderwanie się od wizji bombardowanych miast i tęsknoty za tatą, mężem lub bratem, który musiał zostać po tamtej stronie granicy.

Celem akcji „Książki zamiast bomb” jest zebranie jak największej ilości ukraińskojęzycznych książek i przekazanie ich do polskich szkół, przyjmujących uczniów z Ukrainy oraz bibliotek publicznych. Książki będzie można przekazać w zbiórkach organizowanych w wybranych miastach w Ukrainie, jak również zostaną zakupione ze środków uzyskanych w ramach zbiórki finansowej i współpracy z partnerami. Co ważne, nasi kierowcy nie jeżdżą z pustymi samochodami, dlatego do Ukrainy przywieziemy żywność, a w drogę powrotną zabierzemy książki.

Szkoły i biblioteki zainteresowane udziałem zapraszamy do organizacji zbiórek żywności i wymiany zebranych produktów na książki.

pl_PLPolish