Miasta Partnerskie

Fundacja Folkowisko wspiera ukraińskie miasta, położone w strefie przygranicznej, przyjmujące tysiące  wewnętrznych uchodźców. Do tymczasowych miejsc pobytu trafiają kobiety i dzieci, które nie chcą lub obawiają się opuszczać swoją ojczyznę. Dlatego dla zagwarantowania regularnej i adekwatnej do potrzeb pomocy, Fundacja podpisała umowy z przedstawicielami samorządów w siedmiu miastach partnerskich: Jaworowie, Iwano-Frankowem, Rawie Ruskiej, Tarnopolu, Zbarażu, Sławsku, Kaharłyku.

Nawiązaliśmy także współpracę z magazynem we Lwowie, który stanowi ważny punkt dystrybucyjny do miast w środkowej i wschodniej Ukrainie, między innymi, do Charkowa, Kijowa, Zaporoża.

Fundacja Folkowisko otoczyła swoją opieką szpitale w Jaworowie i Tarnopolu. Udało się nam również przekazać pięć karetek dla szpitali w Jaworowie, Kijowie, Białej Cerkwi i Irpeniu. Dodatkowo, otworzyliśmy punkt medyczny na dworcu we Lwowie.

pl_PLPolish